Kommentarer 2

Tillsammans

tillsammansig

Tillsammans – På den tid telefonerna vi använde verkligen såg ut som på bilden, vill jag minnas att den verkligen förde oss närmre, gav oss ytterligare ett rum att vara tillsammans i. Kanske är det en romantiserad bild av allt en allt mer avlägsen tid. Kanske har jag en poäng. Min känsla är i alla fall att dagens telefoner, som i alla fall i min närmsta omgivning näst intill uteslutande är en mobil sådan inte har som huvudsyfte att föra oss närmre, att ge oss en stund tillsammans. Tvärtom i många fall. Jag möts av böjda huvuden och enskilt pekande på smartphones när jag tittar in i rum där mina tonårstjejer och deras kompisar sitter. Sorgligt nog ser det stundtals likadant ut i vår soffa på kvällarna. Inte ens när vi är tillsammans är vi tillsammans.

Brittiska mobiloperatören O2 har tagit fram statistik över vad vi faktiskt använder våra smartphones till och det är där klassikern ”att prata” hamnar en bit ner i listan. Faktum är att telefonsamtal kommer först på en femteplats, med en snittid på 12 minuter och 6 sekunder. Etta på listan är i stället internet och surfning som tar upp 24 minuter och 49 sekunder av våra dagar. På andraplats hittar vi sociala medier, följt av musik på tredjeplats och spel på fjärde.

Jag har en känsla av att det är dags att reflektera en stund över det här med att vara tillsammans. Inte ska väl tejp och snören, som jag har med på min bild behövas för att få oss att vara mer tillsammans. Lite draget till sin spets naturligtvis. Men ändå. Jag undrar lite.

Nu inför den stundande påsken, som den svarta fjädern symboliserar så vill jag uppmana oss alla att lyfta luren och prata med människor som betyder något. Låt bli sms eller Facebook. Prata. Eller allra helst, träffas och var tillsammans. Utan smartphones i handen.

Bilden är från mitt instagramflöde →

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Kommentarer

 1. Du har ju helt klart en poäng. Men varför är det så svårt att leva efter det? Så otroligt svårt ibland…
  Funderar ofta på vad som kommer hända, hur ”livet” kommer vara om kanske 15 år? Det brukar ju ske motreaktioner… men hur långt skall det gå före vändningen kommer?

  • Ja du Emma, det är verkligen lättare sagt än gjort.
   Ändå tror jag att både du och jag är i alla fall en liten bit på rätt väg eftersom vi reflekterar och funderar kring det. Jag vill tro att det är så i alla fall.
   Fast ändå. Jag känner min om än inte pessimistisk inför framtiden så heller inte starkt positiv och övertygad om en kraftfull och allmängiltig motreaktion… Undra om vi inte redan har passerat nån slags gräns? Men det kommer en motreaktion, typ gröna vågen. Det tror jag absolut. Men hur långlivad var den vågen..?

   Kram

Skriv ett svar